Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Porady Architektów | October 24, 2017

Scroll to top

Top

Brak komentarzy

Prawidłowe rozmieszczenie urządzeń kuchennych

Prawidłowe rozmieszczenie urządzeń kuchennych projekt projekt kuchnia
Krzysztof

„Mam niewielką kuchnię, dlatego też zależy mi na funkcjonalnym jej urządzeniu. Chciałabym aby wszystkie sprzęty kuchenne znajdowały się w takich miejscach, aby każdy domownik miał do nich swobodny dostęp. Jednocześnie zależy mi na tym, aby w kuchni była jeszcze przestrzeń na przemieszczanie się bez niepotrzebnego obijania się o ściany czy meble. Moja kuchnia ma ok. 15 m2.”

Ekspert Krzysztof Adamiak radzi:

Oczywiście zarówno mała jak i duża kuchnia może być na swój sposób funkcjonalna. Ważne aby wszystkie sprzęty były usytuowane w taki sposób, aby jak najlepiej usprawnić pracę. Ciąg technologiczny powinien rozpoczynać się od lodówki i szafek, a więc miejsc,  w których składujemy i przechowujemy produkty spożywcze, dalej blat, na który produkty zostają wyjmowane. W następnej kolejności powinien zostać umiejscowiony zlew, w którym wstępnie przygotowywane są produkty do dalszego procesu gotowania. Za zlewem powinien być zaplanowany najdłuższy odcinek blatu roboczego, na którym wykonywana będzie największa ilość czynności przed umiejscowieniem produktów w garnku czy piekarniku.

W miejscu pomiędzy zlewem a  płytą kuchenną wykonywane jest 80% czynności podczas gotowania. Następnie powinna znaleźć się płyta kuchenna, a za nią jeden niewielki kawałek blatu na odstawienie przygotowanych już potraw.

mini-cz-ii-02

Jeżeli w kuchni ma być również umiejscowiony stół, to powinien on znajdować się na końcu działu technologicznego, bądź też na środku pomieszczenia, ale w takiej odległości od blatu aby przy odsuniętym krześle występowała jeszcze przestrzeń na swobodne przejście. Powinno ono wynosić około 120 cm. Tyle również powinna wynosić odległość pomiędzy wyspą a szafkami. Wówczas w pobliżu osoby pracującej jest na tyle swobodnego miejsca, że można spokojnie również wysuwać szuflady. Zwróćmy również uwagę na to, aby przestrzeń pomiędzy wyspą a szafkami nie była za duża, czyli nie wynosiła więcej niż 2 kroki, ponieważ to również utrudnia pracę w kuchni.

Warto również pamiętać o istotnej zasadzie dotyczącej umiejscowienia zlewu i płyty kuchennej. Nie powinniśmy umieszczać zlewu na blacie przy ścianie, a płyty kuchennej na wyspie, i odwrotnie, ponieważ przenoszenie pomiędzy blatami poszczególnych produktów np. ze zlewu do garnka jest zazwyczaj uciążliwe i niejednokrotnie niebezpieczne.

Osobiście polecam skorzystać z zakupu mebli wykonywanych na wymiar kuchni, ponieważ indywidualne dopasowanie wszystkich elementów do wielkości pomieszczenia pozwoli na właściwe wykorzystanie przestrzeni roboczej.

Zostaw komentarz

nineteen − twelve =