Prawidłowe rozmieszczenie urządzeń kuchennych - Porady Architektów
„Mam niewielką kuchnię, dlatego też zależy mi na funkcjonalnym jej urządzeniu. Chciałabym aby wszystkie sprzęty kuchenne znajdowały się w takich miejscach, aby każdy domownik miał do nich swobodny dostęp. Jednocześnie zależy mi na tym, aby w kuchni była jeszcze przestrzeń na przemieszczanie się bez niepotrzebnego obijania się o ściany czy meble. Moja kuchnia ma ok. 15 m2.”
Ekspert Krzysztof Adamiak radzi:
Oczywiście zarówno mała jak i duża kuchnia może być na swój sposób funkcjonalna. Ważne aby wszystkie sprzęty były usytuowane w taki sposób, aby jak najlepiej usprawnić pracę. Ciąg technologiczny powinien rozpoczynać się od lodówki i szafek, a więc miejsc, w których składujemy i przechowujemy produkty spożywcze, dalej blat, na który produkty zostają wyjmowane. W następnej kolejności powinien zostać umiejscowiony zlew, w którym wstępnie przygotowywane są produkty do dalszego procesu gotowania. Za zlewem powinien być zaplanowany najdłuższy odcinek blatu roboczego, na którym wykonywana będzie największa ilość czynności przed umiejscowieniem produktów w garnku czy piekarniku.
W miejscu pomiędzy zlewem a płytą kuchenną wykonywane jest 80% czynności podczas gotowania. Następnie powinna znaleźć się płyta kuchenna, a za nią jeden niewielki kawałek blatu na odstawienie przygotowanych już potraw.
Jeżeli w kuchni ma być również umiejscowiony stół, to powinien on znajdować się na końcu działu technologicznego, bądź też na środku pomieszczenia, ale w takiej odległości od blatu aby przy odsuniętym krześle występowała jeszcze przestrzeń na swobodne przejście. Powinno ono wynosić około 120 cm. Tyle również powinna wynosić odległość pomiędzy wyspą a szafkami. Wówczas w pobliżu osoby pracującej jest na tyle swobodnego miejsca, że można spokojnie również wysuwać szuflady. Zwróćmy również uwagę na to, aby przestrzeń pomiędzy wyspą a szafkami nie była za duża, czyli nie wynosiła więcej niż 2 kroki, ponieważ to również utrudnia pracę w kuchni.
Warto również pamiętać o istotnej zasadzie dotyczącej umiejscowienia zlewu i płyty kuchennej. Nie powinniśmy umieszczać zlewu na blacie przy ścianie, a płyty kuchennej na wyspie, i odwrotnie, ponieważ przenoszenie pomiędzy blatami poszczególnych produktów np. ze zlewu do garnka jest zazwyczaj uciążliwe i niejednokrotnie niebezpieczne.
Osobiście polecam skorzystać z zakupu mebli wykonywanych na wymiar kuchni, ponieważ indywidualne dopasowanie wszystkich elementów do wielkości pomieszczenia pozwoli na właściwe wykorzystanie przestrzeni roboczej.
Zostaw komentarz